Miksi toisten hyväksyminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan

Monista saattaa tuntua, että toisten hyväksyminen on saattanut nykyään mennä jopa liian pitkälle. Nykyisin saattaa tuntua, että on olemassa jos jonkinlaista seksuaalista suuntautumista, ja sukupuolienkin määrä on moninkertaistunut parissakymmennessä vuodessa. Vähemmistöt ovat saaneet äänensä kuuluviin, ja yhtäkkiä heitä onkin ihan joka puolella. Tämä on kuitenkin kovin suppea ajattelutapa. Tosiasiassa vähemmistöjen edustajia on ollut olemassa ihan aina, mutta suurin osa heistä ei ole uskaltanut saada ääntänsä kuuluviin, eikä sitä ole edes osattu ajatella mahdollisuutena. Pitkään erilaisuutta leimasi häpeä, jota peiteltiin kaikin mahdollisin keinoin muilta. Monet veivät salaisuutensa hautaan asti. Onneksi jotkin rohkeat yksilöt kuitenkin ottivat ensi askeleet ja raivasit polkua myös kaikille heidän jälkeensä tuleville, ja muutaman rohkean ihmisten ansiosta kuka tahansa voi nykyään olla oma itsensä. Kun ääni on viimein vuosien odottelun jälkeen saatu kuuluviin, moni on helpottunut. Tätä ei saa viedä heiltä pois – vallitseehan meillä tasa-arvo ja kukin saa olla, mitä todella on. Miksi haluaisit viedä joltakin pois jotakin, mikä ei vaikuta millään tavoin omaan elämääsi?

Mikään ei ole muuttunut, paitsi asenteet

Vaikka varsinkin vanhemmasta polvesta saattaa tuntua siltä, että erilaisuus on nykyään pikemminkin muoti-ilmiö kuin varsinainen oikea tapaus. Näin ei kuitenkaan ole, eikä missään tapauksessa kannata ajatella, ettäkö vähemmistöt olisivat nykyään lähteneet yhtään minkälaiseen kasvuun. Totuus on nimittäin se, että nykyään ei ole yhtään sen enempää vähemmistöjä kuin vaikkapa sata vuotta sitten. Sen sijaan muutos on tapahtunut muiden ihmisten asenteissa: kun vähemmistöt ovat aina enenevissä määrin normi eivätkä enää leimaava ajatus, on ihmisten helpompi tulla niin sanotusti kaapista ulos ja elää juuri sellaista elämää, mitä haluavat. Se, mikä oli ennen pelottavaa, häpeällistä ja saastaista, on nyt tavallista. Naisten meikkisiveltimet ovat saattaneet vaihtua housuihin ja prätkiin, miehet saavat halutessaan käyttää vaikka mekkoa. Tämä on helpottanut miljoonien ihmisten elämää. Totuus on kuitenkin se, että todennäköisesti heitä on vieläkin enemmän. Kuitenkin monissa osissa maailmaa omana itsenään eläminen on edelleen häpeä, jopa vaarallista. Tämä on erittäin surullista, mutta se on täysin kiinni meistä. Kun ihmisten asenteet muuttuvat, maailma muuttuu – ole sinä se muutos.

Maailma muuttuu jatkuvasti

Ei todellakaan kannata myöskään ajatella, ettäkö seksuaalivähemmistöjen kasvu olisi ensimmäinen kerta, kun maailmassa tapahtuu mullistuksia. Mietitäänpä asiaa vaikka feministisen rintaman kannalta: vielä pari sataa vuotta sitten olisi ollut ennenkuulumatonta, ettäkö nainen olisi käyttänyt housuja, omannut mielipiteitä, käynyt töissä kodin ulkopuolella tai ylipäätään tehnyt muuta kuin siivonnut, laittanut ruokaa ja hoitanut lapsia. Nykyään naisten oikeudet ovat suuressa osassa maailmaa lähes miesten tasolla, ja tämä muutos on tapahtunut alle sadassa vuodessa. Varmasti sekin on kirvoittanut keskustelua vanhoillismielisten keskuudessa aikoinaan – mutta mitä pidempään elämme ja tapamme vakiintuvat, kaikki tämä onkin meille yhtäkkiä täysin normaalia, eikä toisenlaista maailmaa osata ajatellakaan. Ehkäpä muutaman kymmenen vuoden päästä tilanne on sama myös seksuaalivähemmistöjen kohdalla. Kaikki on kiinni meistä – tehdään yhteisestä maailmastamme siis hyvä paikka elää kaikille.

aaro Author