Tasa-arvo kotona

Useimmat meistä ovat tietoisia epätasa-arvosta yhteiskunnallisella tasolla, esimerkiksi siinä että politiikassa, johtavissa rooleissa ja hyvin palkatuissa, perinteisesti “miehiseksi” koetuissa ammateissa on paljon enemmän miehiä kuin naisia.

Mutta epätasa-arvo kotona ja parisuhteessa on vähemmän keskusteltu aihe, jonka vaikutukset yksilön elämään voivat kuitenkin olla paljon merkittävämmät kuin yhteiskunnallisen epätasa-arvoisuuden. Vaikka Suomella on tasa-arvoisen maan maine, tasa-arvoisuus ei todellakaan toteudu kotona. Tämä saattaa tulla ilmi yllättävissäkin asioissa.

Kuka määrää millainen koti on

Koti on tärkeä paikka, eikä ole lainkaan yhdentekevää millainen se on. Usein kodin valinta ja sisustus saattaa kuitenkin olla hyvinkin yksipuolinen ratkaisu, jossa toisen puolisen toiveet saattavat jäädä kokonaan huomaamatta. Perinteinen roolijako määräsi että mies päätti kaikesta kodin ulkopuolella, ja koti oli naisen vaikutusvaltaa. Tämä näkyy edelleen siinä että kodin sisustus saattaa olla täysin naisen vallassa, ja sen seurauksena mies ei välttämättä edes viihdy omassa kodissaan. Siksi on tärkeää että molemmat osallistuvat sisustamiseen, niin seinien värin tai tapettien valitsemisesta huonekalujen ostamiseen. Esimerkiksi Kotitapetti on tapetteihin erikoistunut nettikauppa jossa on suuret valikoimat. Suuri osa miehistä perinteisesti inhoaa sisustusliikkeissä käymistä, joten nettikaupat ovat helppo vaihtoehto tutustua valikoimiin ja keskustella yhdessä siitä mistä tyylistä molemmat tykkäävät.

Jos on vaikea löytää kompromissia sisustuksen tyylin suhteen, yksi vaihtoehto on tietoisesti pyrkiä kohti tasa-arvoista sisustustyyliä. Monet klassiset ja ajattomat sisustustyylit kuten modernismi ja minimalistinen skandinaavinen tyyli ovat luonteeltaan sukupuolettomia ja vetoavat kaikkiin makuihin. Ja klassisten huonekalujen lisäksi

aaro Author