Onko kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskella?

Suomessa on perinteisesti oltu ylpeitä siitä, että kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskella itselleen mieleinen ammatti. Peruskoulun osalta näin varmasti onkin, koska syrjäseutujenkin lapset pääsevät peruskouluun kattavan koulukyytijärjestelmän ansiosta, mutta onko sittenkään jatko-opintojen osalta? Pohdimme tätä aihetta lyhyesti tällä sivulla.

Lukiokirjat maksavat yllättävän paljon

Vaikka lukio onkin Suomessa maksuton, aiheuttaa se perheelle yllättävän runsaasti kuluja ja pienituloiset perheet saattavatkin tulla siihen tulokseen, ettei nuorella ole varaa osallistua lukio-opintoihin. Ensinnäkin kirjat maksavat yllättävän paljon – niihin kuluu helposti useampi sata euroa. Läheskään kaikkia kirjoja ei myöskään voi ostaa käytettyinä, koska kirjasarjoja uudistetaan tiuhaan tahtiin. Tämä aiheuttaa päänvaivaa pienituloisssa perheissä, joissa usein toivotaan, että edes saman perheen eri-ikäiset lapset voisivat käyttää samoja lukiokirjoja. Lisäksi lukioon pitää hankkia nuorelle oma tietokone, funktiolaskin ja muita koulutarvikkeita. Hyvä tietokone maksaa paljon ja monessa perheessä mietitäänkin kuumeisesti, mistä tietokonerahat olisi mahdollista säästää.

Opintotuella on vaikea tulla toimeen

Vaikka yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat saavatkin opintotukea, on sillä vaikea tulla toimeen. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuntojen vuokrat ovat niin kalliita, että opiskelijat ovat tiukoilla. Opintolainan ottaminen saattaa pelottaa, koska työllistymisnäkymät eivät ole kaikilla aloilla kovinkaan varmat. Moni perhe tukeekin opiskelemaan lähtenyttä nuorta taloudellisesti, mutta entä jos perheellä ei olekaan tähän varaa?

Moni yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelija tekee töitä opintojensa ohella. Tämä saattaa kuitenkin viivästyttää opintojen suorittamista ja tehdä opiskeluajasta raskasta. Toisaalta työ tarjoaa rahan lisäksi myös tärkeää työkokemusta, joten työstä on kyllä hyötyä monessakin mielessä. Työharjoittelupaikastakin saattaa löytyä työtä, joka voi tarjota opiskelijalle kovasti kaivattuja lisätuloja. Moni opiskelija hoitaa opintojensa ohella myös lapsia ja ansaitsee näin itselleen taskurahaa. Kirjoja on onneksi mahdollista lainata yliopisto- ja ammattikorkeakoulutasolla koulun kirjastosta sekä osittain myös tavallisesta kirjastosta, joten niihin ei välttämättä kulu opiskelijan vähäisiä pennosia. Myös netistä löytyy nykyisin runsaasti opiskelumateriaaleja yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille.

aaro Author