Tasa-arvotyö internetissä

Koska korona on sulkenut lähestulkoon kaikki tapahtumat, voi moni kokea, että kaikenlaiselle aktivismille ja kampanjatyöskentelyllekin tuli stoppi. Toiminta on siirtynyt entistä enemmän nettiin ja varsinkin fyysisten tapahtumien peruuntumisen myötä netin merkitys tasa-arvotyön tekemisessä on vain korostunut entisestään.

Toinen kolaus oli kuntavaalien siirtyminen. Jos ne oltaisiin pidetty huhtikuussa, olisi kampanjointi pitänyt hoitaa kokonaan netissä ja tähän ei Suomi ollut valmis, joten vaalit siirtyivät kesäkuulle. Kevään edistyessä ja rokotekattavuuden laajetessa poliitikot pääsevät tapaamaan äänestäjiä edes pienessä mittakaavassa kasvokkain.

Tasa-arvo tietokoneen välityksellä

Moni voi luulla, että internetissä keskusteluun riittää se, että kotoa löytyy tietokone ja nettiyhteys – ei muuta kuin keskustelemaan! Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, vaan vanhalla ja huonokuntoisella koneella osallistuminen jää vähäiseksi. Siksi kannattaakin aloittaa siitä, että omat laitteet ovat kunnossa. Hyvän koneen ei tarvitse olla aivan tuliterä, vaan esimerkiksi macbook pro 13 toimii käytettynä yhtä hyvin kuin uusikin. Käytetty kone on ammattilaisen huoltama ja sen oston yhteydessä saa tälle työlle myös takuun. Näin sinulla on toimiva laite, jonka avulla verkkosivut pyörivät paremmin, erilaisten videokokouksien seuraaminen sujuu vähän paremmalta näytöltä ja seminaareihin osallistuminen käy vaivattomasti.

Toinen huomionarvoinen asia ovat digitaidot. Laitteiden ja ohjelmien kehittyessä niin nopeasti ihan jo nuoremmatkin kokevat tarvitsevansa treeniä näiden asioiden kanssa. Esimerkiksi moni joutui koronan takia ensimmäistä kertaa etäpalaveriin, ja sellaiseen sopeutuminen vaatii hieman opiskelua, johon onneksi löytyy netistä paljon hyviä vinkkejä. Kun kaikilla on edes suurin piirtein samanlaiset lähtötaidot itse tekniikan kanssa, keskustelu sujuu huomattavasti tasaisemmista lähtökohdista.

Miten ja missä netissä keskustellaan tasa-arvosta?

Myönnettäköön, että internet-keskusteluilla ei ole kovinkaan hyvä maine. Tyypillistä on, että ihmiset sanovat sellaisia asioita netissä, joita eivät olisi valmiita sanomaan kasvokkain. Tämä on siinä mielessä ymmärrettävää, että internetissä ei välttämättä näy kasvoja, keskustelu tapahtuu nimimerkkien takaa ja osapuolten ei tarvitse reagoida samantien. Vanha kunnon netiketti kuitenkin kantaa pitkälle vielä nykyäänkin, ja sitä kannattaa kerrata aina silloin tällöin.

Keskustelualusta on usein jonkin sortin foorumi, jossa voi seurata aikaisempia puheenvuoroja ja niiden kommentteja. Keskustelu on saattanut lähteä alkuun vaikkapa uutisesta, joka käsittelee naisvaltaisten alojen palkkaa. Tätä tulevat sitten kommentoimaan erilaiset ihmiset ja osa kommentoi toisten ihmisten kommentteja. Näistä kommenteista ja niiden vastauksista muodostuu ketju, tai lanka. Tällaista keskustelua käydään niin Twitterissä, Facebookissa kuin Redditissäkin. Kahden viimeksi mainitun etuna on se, että keskustelua moderoi yleensä muutama käyttäjä, joka pyrkii pitämään keskustelun asiallisena: asiat riitelevät ennemmin kuin itse henkilöt ja paras argumentti voittaa. Tahallaan keskustelua pilaavat trollit voidaan myös poistaa koko keskustelusta tai sitten Redditissä äänestää näkymättömäksi.

Tasa-arvo on aiheena sellainen, että siitä on jokaisella mielipide, mutta myös oma määritelmänsä. Ja koska nämä määritelmät eroavat syntyy usein konflikteja. Niitä välttää parhaiten sillä, että keskustelijat varmistavat puhuvansa samasta asiasta.

aaro Author